Vadlejch: Chci udržet stabilitu výkonů

Jakube, jak zatím
probíhá váš tréninkový kemp v Africe?
Jsme tady deset týdnů. Takhle jezdíme poslední čtyři roky. Letos jde příprava
dle plánu. Loni mě v jejím počátku trošku zbrzdilo koleno, ale letos je to
již od začátku podzimní přípravy v pohodě. Vyšla nám skvěle soustředění
v Tatrách, Špindlu i na Kanárech. Celkově se určitě cítím lépe než loni.
Na co se zaměřujete
v této fázi přípravy?
Začíná to jít víc a víc do kvality. Snižují se počty. Co se týká házení,
tam už taky není potřeba naházet padesát hodů, ale stačí pár kvalitnějších.
Forma by měla jít postupně nahoru.
Máte v plánu
závodit ještě v Africe nebo až po návratu ze soustředění?
Rád bych závodil tady, ale až tak kolem desátého dubna.
Co říkáte na výkony
Johannese Vettera? Který hned v úvodu sezóny předvádí hody za devadesát
metrů.
Dalo se to očekávat. Je napumpovaný z loňské sezóny a letos byl
připravený už opravdu brzy. Záleží, jestli vydrží i po zdravotní stránce.
Přijde mi, že je takhle dobře připraven až příliš brzy. Byli zde v únoru
na soustředění a už házeli na plné pecky. Dle mého názoru je to období, kdy by
se právě spíš mělo pomaličku jít do té kvality.
Zdá se, že tedy i do
té letošní sezóny bude platit, že největšími soupeři pro vás budou Němci?
Řekl bych, že ano. Mají hodně kvalitních oštěpařů. Letos je pro ně navíc
obrovskou motivací mistrovství Evropy, které se koná na jejich domácí půdě
v Berlíně. Ovšem nejsou tu pouze Němci. Věřím, že daleko bude házet i
mladý Ind Chopra, Walcott se umí také dobře připravit a půjde nahoru. Celkově
se oštěp hodně zvedl. Určitě se máme na co těšit.
S čím půjdete do
sezóny 2018?
Loni jsem měl průměr necelých sedmaosmdesát metrů, což bylo ještě rok předtím
nepředstavitelné. Pro mě je letos důležité udržet stejně vysoký standard, ale
ideálně bych chtěl chytnout i nějaký závod, kde mi to uletí. To je moje přání,
tak uvidíme, jestli se splní.
Liší se nějak váš
africký jídelníček od toho, jaký máte doma?
Myslím si, že se malinko liší. Tady jíme daleko víc ovoce a také masa.
Přijde mi, že za celou Afriku sníme celou krávu. Je to kvalitní a relativně
levné maso.
V Potchefstroomu
si atleti vaří sami. Vy máte výhodu, že bydlíte se svou manželkou Luckou.
Střídáte se ve vaření?
Musím se přiznat, že asi častěji vařím já, Lucka je víc přes polévky a já jsem
přes hlavní jídla a přes úklid. Rád se o svou ženu starám.
O vás je známo, že
skvěle pečete. Jak vůbec tato záliba vznikla?
Moje babička výborně pekla, takže mám spoustu receptů od ní. Libí se mi,
když ostatním chutná. To je pro mě to hlavní. V tomhle jsem detailista,
takže si s tím rád pohraju.
Co považujete za svůj
mistrovský kousek v pečení?
Vím, že hodně lidem chutná můj cheesecake a pak bych řekl, že babiččin perník,
což je věc, kterou peču hodně často. Vím, že tady byl rok, kdy jsem za celou
Afriku upekl snad deset nebo patnáct perníků.